tirsdag 1. desember 2009

Mitt beste foto

Dette er bildet jeg har valgt som mitt beste foto i innleveringen av 5 kategorier den 1 desember 2009:



Grunnen til dette er fordi jeg synes det er et bra julebilde. Men ikke bare derfor. Jeg synes det har en veldig bra komposisjon med gjentakelse av motivets form i bakgrunnen. I tilegg er lyset bra og mykt og skaper en stemning i mørket. Også dette bildet er tatt med et speilreflekskamera. Kategorien jeg la dette under var lys siden motivet er et lys som lyser opp i mørket. Fra dette bildet har jeg lært å kombinere lys og mørke som effekt. Kontrasten er også stor mellom de kalde fargene i bakgrunnen som trekker bakgrunnen bakover og de varme fargene i motivet som trekker motivet mot kameraet og skaper en dybde i bildet.


5 kategorier

I dag har vi en ny inlevering av fotografier og temaene denne gang var:

  • Lys
  • Svart/hvitt
  • Vær
  • Hender
  • Valgfritt tema (jeg valgte metall som tema)
Alle bildene er tatt med speilreflektskamera og her bildene jeg tilslutt endte opp med:




Idéen bak dette bildet var å skape kontraster fra julelysene til mørket utenfor. Jeg synes selv bildet ble veldig flott. Komposisjonen på bildet synes jeg er veldig flott. Lyset er samlet på en side som står i sterk kontrast til høyresiden som er helt svart. Komposisjonen er enkel men allikevel spennende. Lyset er en stor del av bildet. Siden bildet er tatt i mørket er det lite lys men allikevel skaper julelysene et rolig og vakkert lys som kun lyser opp motivet. Å plassere bildet i en kategori synes jeg er vanskelig siden jeg har valgt å gjøre bildet om til svart/hvit men alt i alt vil jeg si at det hører best til i kategorien lys. Ved å ta dette bildet har jeg lært at du ikke absolutt trenger å ta flotte bilder i dagslys.




Idéen bak dette bildet var egentlig å ta bilde av noe som skinner. Så fant jeg denne tubaen og fikk et flott motiv av den. Komposisjonen synes jeg er grei. Bildet er tatt nedenfra og opp noe som skaper en stilig effekt. Lyset er ikke det beste men lyset skaper en spennende effekt i metallet og som gjør bildet interessant å se på. Dette bildet har jeg valgt å legge til den valgfrie kategorien og kalle den metall. For bildet er "metallisk" og stivt men fortsatt mykt. Med dette bildet lærte jeg å se spennende motiver selv i helt "vanlige" gjenstander.



Dette bildet tok jeg under klassens tur til Hå gamle prestegård. Idéen bak bildet var å fange det flotte lyset som ble reflektert i vannkanten. Komposisjonen synes jeg er bra. Steinene går i flere retninger og skaper også en diagonal effekt nærmest kameraet. Her er det derimot ikke lett å se hvor lyset kommer fra men hvis jeg ikke husker feil kom det fra høyre og reflekteres i hele bildet. Dette bildet vil jeg legge under kategorien vær siden jeg synes det fremstiller solen og lyset så bra. Her lærte jeg at solen også på en måte kan delta som motiv.





Jeg hadde egentlig ikke en idé bak dette bildet. Jeg bare tok et tilfeldig bilde av gamle vinduer og oppdaget tilfeldigvis at bildet ble ganske flott når jeg skrudde opp kontrastene. Komposisjonen synes jeg også er flott. Du har et vindu på hver side og et lyspunkt på gulvet som binder dem sammen. Her synes jeg lyset ble ganske bra. Rommet er helt mørk utenom vinduene som slipper inn lys og skaper en kontrast. Dette bildet vil jeg legge under kategorien lys selv om det også kan gå under svart/hvitt. Grunnen til dette er at jeg synes lyset er i fokus på bildet.





Hadde heller ikke en idé bak dette bildet. Men synes allikevel det ble bra. Komposisjonen synes jeg ble flott. Du ser på bygget i et froskeperspektiv noe som skaper en effekt som sier at dette er et mektig byggverk. Lyset er også spennende på dette fotografiet. Det kommer fra venstre og lyser gjennom buehullene i bygget og slipper lyset gjennom samtidig som skyene forsterker dette. Dette bildet vil jeg plassere under kategorien svart/hvitt og det jeg lærte var at fotografier kan få mer liv uten farge og med større kontraster.



Idéen bak dette bildet var egentlig til et annet fotoprosjekt men jeg synes det passet bedre til dette prosjektet. Komposisjonen synes jeg er spennende. Det er en svane både nede og opp i motivet og det skaper et bilde med mye bevegelse. Lyset er også veldig bra. Lyset reflekteres i vannet noe som skaper en rolig effekt mens svanene ikke har så mye lys og kommer litt mer i bakgrunnen. Dette bildet vil jeg legge under kategorien vær og dette er på grunn av at jeg synes den svake solen kommer så godt frem i refleksjonene i vannet. Gjennom dette bildet har jeg lært at bilder kan bli bra selv om det du egentlig hadde planlagt skulle være motivet kommer litt i bakgrunnen.



Idéen her å ta bildet av lyset. Komposisjonen synes jeg er god og trærne skaper en stilig effekt i tilegg til den flotte vinterhimmelen. Lyset synes jeg er spennende. Sola i bakgrunnen skaper et blikkfang og skyene har en nydelig farge. Samtidig som trærne ikke får noe lys på siden mot kameraet og skaper en kontrast mellom lyset og mørket. Dette bildet vil jeg plassere under kategorien vær på grunn av den flotte vinterhimmelen. Det jeg har lært her er at en himmel vil bli mer spennende med et motiv i forgrunnen.





Idéen her var egentlig å få med et element i tilegg til hendene for å variere bildet litt. Svart/hvit fargen får også garnnøstet til å se gammelt ut. Komposisjonen synes jeg er god og gjentar den runde formen i garnnøstet. Lyset kommer her ovenfra og skaper lite skygger og gir kansje et litt grått bilde men med å skru opp kontrastene fikk jeg mer og mørkere skygger. Kategorien jeg vil plassere dette under er hender. Dette bildet tok jeg med uten å se på motivet før jeg tok bildet noe som jeg var heldig med å få en flott komposisjon på. Så det jeg har lært er at tilfeldigheter kan skape flotte bilder.



Idéen her var å ta bilde av lys. Jeg fant et vindu med en adventslysestake i og tok bilde noe som ga en flott refleksjon i vinduet. Komposisjonen synes jeg også er bra. Trekantformen på lysestaken gjentas i tretoppen utenfor vinduet og skaper gjentakelse. Lyset synes jeg også er bra. Lyset fra lysestaken skaper et varmt lys som også reflekteres som prikker i vinduet. I tilegg er det solnedgang utenfor som skaper en flott blåtone på himmelen som blir svakere og svakere. Dette bildet vil jeg legge under kategorien lys. Det jeg har lært er at mørke og varme bilder kan skape flotte motiver.


Idéen her var også å bruke et garnøste til å kombinere motivet med et nytt element. Komposisjonen synes jeg er bra. Hendene kommer inn fra siden rundt det gylne snitt og skaper en flott komposisjon i bildet. Lyset kommer her ovenfra fra venstre og skaper et motiv som gradvis blir mørkere nedover i fotografiet. Dette bildet vil jeg også plassere under kategorien hender. Det jeg har lært her er at det gylne snitt er en flott effekt i komposisjoner.

Blenderåpning

I Trykk & Foto timene denne uken fikk vi i oppgave å ta bilder med forskjellig blenderåpning. Blenderåpning vil si hvor mye lys som slippes inn på kamerafilmen og avgjør hvor stor  dybdeskarphet du får. Resultatet ser du her:








På disse bildene er blenderåpningen stor noe som gjør bildet skarpt i forgrunnen og uskarp i bakgrunnen.

onsdag 18. november 2009

Layers

I timen i dag lærte vi hvordan vi kan legge to bilder oppå hverandre i photoshop og skape en flott effekt. Vi dro to bilder inn i photoshop og la dem i forskjellige lag og forandret layers fra normal til for eksempel overlay. Her ser du resultatet:




tirsdag 17. november 2009

lukkertid


I Trykk & Fototimene i dag tok vi bilder med forskjellig Lukkertid. Lukkertid vil si å variere hvor lang tid kameraet bruker på å ta bildet. Lukkertid kan skape stilige effekter med foreksempel lang lukkertid som fanger alle bevegelser. Her er noen eksempler




I bildene over har vi brukt lang lukketid noe som får med seg alle bevegelsene til personen og så gjør henne uklar, nesten som et spøkelse...


Så har vi valgt å ta et tradisjonelt bilde med vann for å illustrere lukkertid. I det øverste av bildene er lukkertiden kort og vannet blir klart. I det nederste derimot er lukketiden lang og alle bevegelsene i vannet kommer med.

Tur til Grafisk verksted i Stavanger







Tirsdag 10 november var trykk & Fotogruppen på tur til Grafisk verksted i Stavanger. Der fikk vi omvisning og innføring i forskjellige trykketeknikker. I tilegg fikk vi prøve silketrykk, noe som jeg ikke hadde prøvd før og som var veldig lærerikt. Resultatet ble at alle fikk et eget trykk av en sommerfugl med seg hjem som de selv hadde trykket.




onsdag 28. oktober 2009

Trykk på Tekstil




Hva er ideen bak trykket?
De siste ukene har vi hatt i oppgave å lage en sjablong til å trykke på tekstil. Trykket skulle både vise positiv og negativ trykk. Jeg syntes det var en utfordring å finne et passende motiv men kom til slutt over et bilde av to pandaer som spiller fløyte, og siden jeg selv spiller fløyte kunne jeg ikke motstå å velge dette bildet. Jeg forenklet bildet i photoshop og tegnet en mal til sjablongen ut i fra motivet. Jeg valgte å lage flere sjablonger og ha forsjellig farge på hvert lag for å lage en stilig effekt. 


Komposisjon
Komposisjonen er godt oppbygd. Jeg har en panda på hver side av midtpunket på stoffet. På den måten har jeg fått balanse i bildet samtidig som motivene ikke er like og gir forskjellig uttrykk. For det negative trykket valgte jeg å lage noen små noter og plassere dem rundt fløytene. Her brukte jeg en rund svamp over tonene for å avgrense dem til sirkler. Ved å plassere tonene på hver side av motivet skapte jeg balanse  og gjenntakelse i bildet uten at det ble likt på hver side. 


Hvordan likte du teknikken?
Jeg likte godt teknikken selv om jeg kom litt sent igang. Det var morsomt å jobbe med samtiding som oppgaven hadde litt utfordringer. Selve trykkingen var ikke vanskelig i seg selv men det var viktig å være nøyaktig. I tilegg laget jeg sjablongen på melkekartonger, noe som ga mulighet til å vaske dem og bruke dem om igjen. 


Hva har jeg lært?
Jeg har også lært mye om trykk. Jeg hadde vært litt borte i det før oppgaven men gjennom oppgaven lærte jeg at det er viktig å være nøyaktig, velge et motiv uten for små detaljer og tenke flere trykkemetoder på samme motiv. 


Plantrykk
Plantrykk er en av mange former for trykking. Det som kjennetegner plantrykk er at du bruker en flate til å trykke med. I forhold til andre former for trykking inneholder denne platen ingen utskjæring eller opphøying men platen brukes som flate til å danne et trykk. Av mange regnes også sjablonger som et plantrykk selv om det brukes en utskjæring (sjablong) til å danne et motiv. 


Sjablongtrykk
Sjablongtrykk vil si en metode der det brukes en form (sjablong) til å få frem et motiv. På denne platen som skal brukes (melkekartong, papp eller lignende) tegnes motivet opp. Etterpå brukes en tapetkniv til å skjære ut motivet. Sjablongen festes så på en plate eller et stoff. Bruk en pensel, svamp eller lignende til å påføre maling/spray på motivet. Det finnes både positivt og negativt trykk. Positivt trykk vil si at du skjærer ut motivet og legger malingen der du skjærte ut. Negativt trykk vil derimot si at du bruker det du skjærte ut og legger maling rundt det.
Vil du vite mer om utførelse og materialer sjekk denne filmen: how to make stencils


Kunstnere som bruker sjablonger
Banksy er en verdenskjent kunstner som lager kunstverk ved bruk av sjablonger. Banksy lager som regel stensiler som vekker oppmerksomhet. Motivene er som regel humoristiske men tar opp temaer som politikk og krig. Vil du se verk av Banksy? Sjekk ut denne linken her: Banksy grafitti Artist


Dotmasters lager også spennende bilder. Dotmasters har valgt å bruke prikker til å bygge opp kjente kunstverk av sjablonger.  Blant annet har Dotmaster laget egne versjoner av maleriet Mona Lisa.

tirsdag 29. september 2009

Etikett



Her har jeg laget en etikett. Den har jeg laget for å lime på en glassflaske med Fruktjuice av drue og fersken. Metoden jeg har brukt er Indesign, der jeg har kombinert et fruktbilde med tekst.

mandag 28. september 2009

Mitt førstevalg!



Dette bildet valgte jeg som mitt førstevalg. Jeg likte godt dette bildet. Ideén min var å sette opp frukt på en spennende måte og kombinere det med noe annet. Jeg så meg rundt i huset og kom til slutt frem til dette etasjefatet. Her stilte jeg opp frukten og lot druene henge utenfor for å bryte den stive formen litt. Dette forandret bildet helt og ga det et flott uttrykk. Som nevnt tidligere synes jeg bildet har en flott komposisjon. Fruktene følger en sirkelkomposisjon rundt fatet og den øverste etasjen treffer i det gylne snitt. Også de forskjellige etasjene i bildet er med på å gjøre komposisjonen god. Lyset synes jeg nesten er perfekt på dette bildet. Fotografiet er tatt i dagslys og det myke vakre lyset skaper vakre farger i bildet. Lyset reflekteres også i fatet, noe som gir refleksjon og vakkert lys. Selv om bildet også har flotte reflekser vil jeg si det hører til under kategorien Frukt, bær og grønt. Som forklart tidligere har jeg lært at refleksjoner og vakkert lys skaper spennende bilder av motiv som ellers ikke hadde vært så spennende.

søndag 27. september 2009

5 kategorier!

Nå har tiden kommet for innlevering. I løpet av et par uker har vi hatt i oppdrag å ta bilder i kategoriene:

  • Høst
  • Frukt, bær, grønt
  • Dyr
  • Reflekser
  • Komposisjon
Dette har vært en spennende oppgave og jeg har endt opp med et par hundre nye bilder til fotosamlingen min. Av alle bildene har jeg plukket ut 10 fotografier som viser hva jeg har fått til på denne oppgaven.



Dette var et av de første bildene jeg tok i denne oppgaven. Ideén bak dette bildet var å vise hvordan frukt, bær og grønnsaker også kan bli et spennende bilde selv om de er i ferd i å råtne. Til å ta dette bildet har jeg brukt et speilreflekskamera. Komposisjonen på bildet vil jeg si er veldig god. Stilken går i det gyldne snitt og plankene gir en spennende kontrast til dette. Når det gjelder lyset, er bildet tatt utendørs i dagslys. At plankene er våte gjør at lyset reflekteres i hele bildet. Når det gjelder hvilken av de 5 kategoriene bildet hører til, vil jeg si det hører til frukt, bær og grønt kategorien. Men bildet kan likegodt høre til i Høst kategorien. Jeg vil si at det viktigste jeg har lært av dette fotoet er dagslys gir et vakkert lys til bilder som ser naturlig og flott ut.





Dette bildet er jeg veldig fornøyd med. Ideén bak fotoet var egentlig å lage en komposisjon bestående av frukt. Jeg likte også godt kontrasten mellom det myke (frukten) og det harde (fatet). Også her har jeg brukt et speilreflekskamera. Komposisjonen var også flott. Den vertikale stangen følger det gylne snitt og de forskjellige etasjene på fatet ga også en flott effekt. Fruktene følger samtidig en sirkelkomposisjon rundt fatet. Også dette bildet er tatt utendørs, noe som gir et flott lys. Det spennende med lyset i dette fotografiet er det gjentas i det blanke fatet samt i frukten. Dette fotografiet hører til under kategorien frukt, bær og grønnsaker. Av dette fotografiet har jeg lært å kombinere forskjellige elementer som egentlig ikke hører sammen. Men det viktigste jeg har lært er å bruke refleksjon som effekt i bilder.









Dette synes jeg er et veldig spennende foto. Idéen bak bildet var egentlig å ta et bilde av undulaten min Doffen. Men til tross for at undulater kan være rolige dyr, er det ikke lett å få dem til å sitte i ro. Noe som ga hele inspirasjonen til dette bildet. Her har jeg fått noen til å holde undulaten forsiktig i ro, og som jeg senere oppdaget gjorde bildet spennende. Også her har jeg brukt et speilreflekskamera til fotograferingen. Komposisjonen synes jeg er veldig spennende. Kombinasjonen av fuglen og måten hvordan hendene brukes i bildet. Utrykket av hendene, og legg merke til fuglen og hvordan den følger med på kameraet. Lyset her er derimot ikke det beste. På grunn av fuglens sikkerhet måtte jeg slippe den ut i et rom i kjelleren. Ikke det beste lyset men jeg synes ikke det gjør så mye på akkuratt dette bildet. Dette fotografiet har jeg redigert. Jeg har valgt å vise frem bildet i svart- hvit. Dette synes jeg ga en flott effekt uten forstyrrende farger som tok fokus bort fra motivet.  Dette fotografiet hører definitivt til kategorien Dyr. Her lærte jeg blandt annet at du må ha tålmodighet med dyr, hvis du skal få bra bilder.





Ideén bak dette bildet er egentlig høst. Jeg var ute i hagen og tok høstbilder da jeg så denne lyngplanten. Og hva sier vel ikke høst slik som lyng gjør? Som med de andre bildene har jeg brukt speilreflekskamera. Jeg synes komposisjonen er spennende. Fremme i bildet fokuseres det på planten mens den uklare bakgrunnen skaper en effekt som gjør forgrunnen og motivet mer spennende. Også denne planten har jeg fotografert utendørs, noe som gir et mykt, naturlig og gjevnt lys. Her er jeg mer usikker på hvilken kategori jeg skal plassere det under. Da jeg tok bildet tenkte jeg høst men fargene er såpass lyse at det ikke passer helt. Komposisjon er en annen kategori jeg har vurdert men alt i alt vil jeg plassere det under Høst. Av dette fotografiet har jeg lært at en alminnelig forgrunn kan bli mye mer spennende når bakgrunnen er uklar men fortsatt hører til i motivet.





Dette bildet ble veldig friskt og grønt. Selve ideén bak bildet var å vise hvordan høsten er. Som ved et tidligere bilde forklarer jeg høst med at noe visner/råtner mens det fortsatt finns friske elementer i naturen. Det er akkuratt det jeg har fått til her. Frisk gress med et gammelt blad som har falt ned fra et tre og tilfeldig landet på denne måten i gresset. Dette synes jeg er spennende. Som med de andre fotografiene har jeg også her brukt mitt gode gamle speilreflekskamera. Jeg liker godt komposisjonen her. Gresset her gir en flott effekt i seg selv, men det sentrerte blandet ga en flott komposisjon. Det skapte også en kontrast i bildet, det friske mot det visne. Det myke dagslyset er med på å gjøre fargene lyse og klare. Dette bildet mener jeg hører til under kategorien Høst, og det jeg lærte av dette fotografiet er at lys er alt i et bilde og at dagslys er det beste lyset.

 




Her har jeg vært i fugleparken på Nærbø. På turen hadde jeg et eneste mål, å få noen bra bilder av dyr. Dette fikk jeg og her er resultatet. Som med alle de andre fotografiene i denne oppgaven har jeg brukt speilreflekskamera. Komposisjonen er bra. Anden er midt i bildet og lager et spennende bilde med bevegelse i vannet og en sirkelkomposisjon med anden. Lyset synes jeg er bra her. Og refleksen av lyset i vannet gir et spennende utrykk ved siden av anden. I dette bildet har jeg valgt å bruke en effekt som gjør fargene antikke. Dette synes jeg fungerte bra i dette bilde og gjorde motivet mykere. Dette fotografiet hører til under kategorien Dyr. Ved hjelp av dette fotografiet har jeg lært at det ikke alltid er selve motivet som er det mest interresante men, hvordan elementer rundt påvirker det.





Også her har jeg tatt bilde av ender. Her hadde jeg egentlig ingen idé bak motivet men så senere at det var et flott fotografi. Også her har jeg brukt et speilreflekskamera. Komposisjonen her ble egentlig veldig bra. Da jeg tok bildet fokuserte jeg på anden nærmest kamera, men så senere at anden bak hjalp til å gjøre et nøytralt bilde spennende i komposisjonen. Også her er dagslyset med på å gjøre fotografiet vakkert og mykt. Selv om jeg synes det er en flott komposisjon vil jeg si at bildet hører til under kategorien Dyr. Her har jeg lært at et motiv kan bli spennende uten du selv vet det ved hjelp av bakgrunnen.









I fugleparken fant jeg en interessant Høne jeg har valgt å kalle Marimekkohøne. Her var egentlig ideén min å få et bra bilde av denne høna. Men uttrykket i bildet synes jeg ble veldig interessant. Dette bildet har jeg tatt ved hjelp av et speilreflekskamera. Komposisjonen på dette bildet er helt enkel. Høna er plassert midt i bildet og er senteret for oppmerksomheten. Det var også meningen. Høna lå under et tre og lyset har sluppet lite til. Men alikevel fungerer lyset og gir en myk effekt. Også dette bildet har jeg valgt å vise i svart- hvitt. Grunnen til dette er at jeg synes høna kom mer frem med denne effekten, slik at fargene på bakken ikke ødela for motivet. Dette bildet vil jeg også si hører til under kategorien Dyr. Av dette fotografiet har jeg lært at et bilde ikke trenger inneholde mange detaljer men kan ha et motiv som fanger all oppmerksomhet.






Her var ideén min å ta et bilde av naturen om høsten. Et helt enkelt bilde av en skog som jeg egentlig synes forklarer seg selv. Også til dette bildet brukte jeg et speilreflekskamera for å få det flotte motivet på film. Komposisjonen er enkel men fortsatt gjennomtenkt. Motivet er delt i tre deler: den nederste som er stien, den mellomste som viser trestammer og lyset i skogen og den øverste delen som domineres med grener. Enkelt men flott. Lyset er også her flott. Siden fotografiet er tatt i en skog slipper ikke alt lyset gjennom tretoppene men, dette gir egentlig en ganske flott effekt, for da fremheves lyset midt i bildet. Hele ideén bak bildet var skogen om høsten, så dette er under kategorien Høst. Ved hjelp av dette bildet har jeg lært at selv det enkleste motiv kan bli vakkert og spennende.





Ideén bak dette bildet var egentlig å følge etter en påfugl og få de flotte fargene ned på film. Dette følte jeg at jeg lyktes med. Også dette fotografiet er tatt med et speilreflekskamera. Her synes jeg komposisjonen er spennende. Bildet er høyt men halsen til påfuglen fyller hele bildet. Dette synes jeg er spennende og gjør motivet enkelt men utrolig spennende. Lyset er også bra, og legg merke til hvordan lyset påvirker den flotte fargen på halsen. Dette bildet vil jeg også si hører til under kategorien Dyr. Her har jeg lært at formatet på bildet påvirkes av motivets form.

onsdag 16. september 2009

Hå gamle prestegård


I går var Trykk og Foto gruppen på tur til Hå gamle prestegård på Jæren. På gården er det for tiden en flott utstilling kalt "Svev" av Heidi Wexelsen Goksøyr. Utstillingen bestod av både fotografier og levende bilder. Det var en flott utstilling med flere flotte bilder.



Her kommer noen bilder fra selve utstillingen:







Her har kunstneren kombinert elementer fra himmel og vann. Bakgrunnen er skyer mens forgrunnen er svevende damer. Vet ikke helt hvordan kunstneren har laget dette men vil tro modellene har hoppet fra et stupebrett og er klippet inn i bildet.






I det nederste bildet har kunstneren laget en film av rennende vann. Ved hjelp av lav hastighet har kunstneren klart å fange øyeblikket dråpen treffer vannet.

Vi fikk også tid til å gå på utstillingen: "Fra vikingtokt til oljefat". Her skulle vi se på hvordan fotografier kan brukes til å illustrere historiske begivenheter.













Vi fikk også tid til å se oss rundt på området og ta bilder. Det var gøy og ga oss mulighet til å fortsette med læringsoppdraget vårt, som vil bli lagt ut på bloggen ved innlevering